Όλοι έχουμε μια μικρή ή μεγάλη εξάρτηση από το κινητό μας. Τώρα μπορούμε να μετρήσουμε πόσο χρόνο περνάμε με τη συσκευή μας.
Ψυχολόγοι αλλά και επιστήμονες που ασχολούνται με τους υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο της Βόννης ανέπτυξαν μια εφαρμογή, που ονομάζεται «Μένταλ».
Αυτή βοηθά να τσεκάρουμε την καθημερινή χρήση του smartphone μας. Μας δίνει τη δυνατότητα επίσης να διαπιστώσουμε, αν υπάρχουν ενδείξεις εθισμού.
«Αυτή η εφαρμογή λειτουργεί σαν μια ψηφιακή κλίμακα. Δέχεστε ένα αποτέλεσμα που δείχνει πόσο πολύ χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας.
Μετά μπορείτε να ελέγξετε, ποιες εφαρμογές του τηλεφώνου, χρησιμοποιείτε περισσότερο, πόσο συχνά καλείτε κόσμο, πόσο συχνά χρησιμοποιείτε το ίντερνετ» αναφέρει ο Κρίστιαν Μόνταγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Σε μια πιλοτική έρευνα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για να εξετάσουν την τηλεφωνική συμπεριφορά 50 φοιτητών, για μια περίοδο έξι εβδομάδων.
Το ένα τέταρτο από αυτούς, χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους, γι περισσότερες απ δύο ώρες την ημέρα.
Μάλιστα οι χρήστες χρησιμοποιούν ελάχιστα το τηλέφωνο για κλήσεις και περισσότερο για άλλες χρήσεις.
«Πραγματικά πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας μηχανισμός εξάρτησης από πίσω. Πάντα συγκρίνουμε αυτή την συμπεριφορά με όταν παίζουμε τζόγο.
Ακόμη κι αν δεν μπορείτε να κερδίσετε χρήματα, υπάρχει πάντα μια θετική έκπληξη, όταν ενεργοποιείτε το τηλέφωνό σας» επισημαίνει ο Κρίστιαν Μόνταγκ.
Σκοπός της μελέτης είναι να βοηθηθούν οι χρήστες των κινητών να καταλάβουν τη σχέση τους με τη συσκευή τους.
Παράλληλα, όλο αυτό αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τη χρήση των κινητών, ώστε να υπάρξουν αξιόπιστα δεδομένα, σε σχέση με το φλέγον αυτό ζήτημα.
«Βλέπουμε πότε ενεργοποιείται μια εφαρμογή και πότε απενεργοποιείται. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι δεν βλέπουμε το περιεχόμενο.
Δεν βλέπουμε τι κάνει ακριβώς ο χρήστης με αυτές. Δεν αξιολογούμε τα κείμενα, ούτε το περιεχόμενο, ούτε τα βίντεο, ούτε τις ηχογραφήσεις.
Είναι ούτως ή άλλως αδύνατον να το κάνουμε» εξηγεί ο Αλεξάντερ Μάρκοβετζ, που ανέπτυξε την εφαρμογή.
Οι ερευνητές θέλουν να εξακριβώσουν τι σημαίνει φυσιολογική χρήση του κινητού και από ποιο σημείο και μετά ξεκινάει η υπερβολή και πώς φτάνουμε στην εξάρτηση.
Τη νέα αυτή εφαρμογή μπορούμε να την κατεβάσουμε δωρεάν από το Play Store της Google.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.