.

Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Ποιες ειναι οι μοντέρνες παθήσεις και πόσο μας απειλουν;

Bookmark and Share

Στις μέρες μας οι περισσότεροι δουλεύουμε πολλές ώρες πάνω από τον υπολογιστή, πολλοί ακολουθούμε διατροφικές επιταγές που είναι της μόδας και χρησιμοποιούμε τα mp3 players για
να ακούσουμε την αγαπημένη μας μουσική. Τι επιπτώσεις όμως έχουν όλα αυτά στην υγεία μας; Ποιες παθήσεις μπορεί να μας προκαλέσουν και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε; Οι απαντήσεις ακολουθούν


Νευρική ορθορεξία

Η νευρική ορθορεξία (orthorexia nervosa) δν αποτελεί επίσημη ιατρική πάθηση. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από έναν Αμερικανό γιατρό, τον Steven Bratman το 1997 για να περιγράψει μια διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική εμμονή στις «υγιεινές» τροφές. Θα ρωτήσετε σίγουρα γιατί αυτό είναι κακό; Σε σπάνιες περιπτώσεις, η συγκεκριμένη εμμονή μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσοι αντιμετωπίζουν τη συγκεκριμένη διαταραχή στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τρόφιμα που θεωρούν ανθυγιεινά όπως αυτά που περιέχουν λιπαρά ή συντηρητικά, ζωικά τρόφιμα ή συστατικά, κάνουν υπερβολές με αποτέλεσμα να αποκλείουν πολλές ομάδες τροφίμων από τη διατροφή τους, και έτσι να στερούνται πολλά θρεπτικά συστατικά και να προκαλούνται διατροφικές ελλείψεις.

Ανάμεσα στα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος που αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη διαταραχή είναι ότι περνάει πάνω απ 3 ώρες τν ημέρα σκεπτόμενος τη διατροφή του, ότι προγραμματίζει τα γεύματά του αρκετές μέρες πριν, θεωρεί τη θρεπτική αξία του γεύματός του πιο σημαντική από την ευχαρίστηση της κατανάλωσής του και ότι νιώθει να βελτιώνεται η αυτοπεποίθησή του όταν τρώει υγιεινά. Ακόμη κάποιος που έχει νευρική ορθορεξία είναι πιθανό να αισθάνεται ένοχος όταν «χαλάει» τη δίαιτά του και να είναι πολύ αυστηρός με τον εαυτό του.

Η αντιμετώπιση ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση και το βαθμό του προβλήματος. Η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια, αλλά μπορεί χρήσιμη επίσης να είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και η λήψη αντικαταθλιπτικών κάτι που θα αποφασίσει ο ειδικός.


Θρόμβωση από τον υπολογιστή (e-thrombosis)

Η ζωή ενός άνδρα από τη Νέα Ζηλανδία κινδύνευσε όταν υπέστη θρόμβωση από πνευμονική εμβολή, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στο επίσημο επιστημονικό περιοδικό του European Respiratory Society. Ο άνδρας αυτός υπέστη τη θρόμβωση έπειτα από πολύωρη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή του μπροστά από τον οποίο καθόταν πάνω από 18 ώρες την ημέρα!

Η θρόμβωση στις φλέβες της κνήμης και των μηρών δημιουργείται λόγω αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, λόγω ακινησίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σχηματισμό θρόμβου που δημιουργούνται στις μεγάλες και «εν τω βάθει» φλέβες των κάτω μελών. Ο μεγάλος κίνδυνος της θρόμβωσης αυτής είναι η πνευμονική εμβολή. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πάθηση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Οι θρόμβοι αποσπούνται από την περιοχή που έχει γίνει η θρόμβωση, εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγουν στα αγγεία του πνεύμονα, με αποτέλεσμα το άτομο να εκδηλώνει ταχύπνοια, ταχυκαρδία και προβλήματα οξυγόνωσης του αίματος.

Πρόκειται για μια επείγουσα κατάσταση που χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Από το συγκεκριμένο πρόβλημα κινδυνεύουν όσοι κάθονται για πολλές ώρες στον υπολογιστή, χωρίς να σηκώνονται. Θρόμβωση μπορεί να εκδηλωθεί κ σε όσους κάνουν μακρινά ταξίδια με αεροπλάνο, αυτοκίνητο ή τραίνο χωρίς να σηκώνονται για πολλές ώρες. Όσοι έχουν κληρονομική προδιάθεση στο να κάνουν θρόμβωση και σίγουρα διατρέχουν υψηλότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν θρόμβωση. Για τον περιορισμό του κινδύνου να εκδηλώσει κανείς θρόμβωση, πρέπει όσοι εργάζονται πολλές ώρες μπροστά σε υπολογιστή, να κάνουν συχνά διαλείμματα, να σηκώνονται για να περπατήσουν ή να κάνουν ασκήσεις των ποδιών.

Προβλήματα ακοής από τα mp3 players

Αν συνηθίζετε να ακούτε μουσική με ακουστικά καλό είναι να ελέγξετε την ένταση του i-Pod ή του MP3. Η ένταση των συγκεκριμένων συσκευών κυμαίνεται από 60 έως 120 ντεσιμπέλ. Οι ειδικοί ωστόσο τονίζουν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε ήχους που ξεπερνούν τα 80 ντεσιμπέλ είναι πιθανό να προκαλέσει ακουστική βλάβη. Επιπλέον οι «ψείρες» δηλ. τα ακουστικά που χρησιμοποιούνται σε πολλά ψηφιακά μέσα αναπαραγωγής ήχου (mp3 players κ.α.) προσαρμόζονται μέσα στο αυτί και επειδή δεν απομονώνουν τους εξωτερικούς ήχους, ο χρήστης μπορεί να αναγκαστεί να ψηλώσει την ένταση της μουσικής σε επικίνδυνα για την ακοή του επίπεδα που ξεπερνούν τα 110 με 120 decibels. Για να προστατεύσετε την ακοή σας:

*Ζητήστε σε κάποιον να σταθεί δίπλα σας την ώρα που ακούτε μουσική: αν ακούει τη μουσική των ακουστικών σου, τότε μάλλον έχετε πολύ δυνατά την ένταση.

*Ακούτε μουσική σε μια ένταση που να μην ξεπερνά το 10 έως το πολύ το 50% της μέγιστης έντασης που διαθέτει το mp3 player. Ορισμένες συσκευές διαθέτουν προστασία που δεν επιτρέπει την υπερβολική αύξηση της έντασης, μην παραλείψετε να την ενεργοποιήσετε.

*Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιείτε εξωτερικά ακουστικά, αντί ψείρες, όταν βρίσκεστε σε χώρο με πολλούς εξωτερικούς θορύβους.

Σύνδρομο παρατεταμένης χρήσης Computer

Αν κάθεστε με τις ώρες μπροστά από τον υπολογιστή αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσετε το «σύνδρομο παρατεταμένης χρήσης υπολογιστή», computer vision syndrome (CVS). Αποτελεί ένα σύνδρομο που εκδηλώνεται με προβλήματα που αφορούν την όραση. Τα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ερυθρότητα, ξηρότητα ή αίσθηση καψίματος στα μάτια. Ακόμη μπορεί να εκδηλώνεται δυσκολία στην εστίαση, δυσχέρεια στο να διαχωρίσουμε τα χρώματα. Για να αποφύγετε όλα αυτά κάντε συχνά διαλείμματα (κάθε 20 με 30 λεπτά) απομακρύνοντας το βλέμμα σας από την οθόνη και εστιάζοντας σε κάτι που βρίσκεται μακριά και φροντίστε η οθόνη του υπολογιστή σας να απέχει τουλάχιστον 60 εκατοστά από τα μάτια σας.








lifezone.gr




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.