Ο λόγος για τον οποίο πολλοί άντρες παρερμηνεύουν την έμμεση άρνηση μιας γυναίκας να συνεχίσει να φλερτάρει ή να έλθει
σε σεξουαλική επαφή ίσως να είναι στενά σχετιζόμενος με τν τρόπο λειτουργίας του
αντρικού και του γυναικείου εγκεφάλου, ο οποίος διαφέρει. Το φαινόμενο μπορεί να προκαλεί από απλές παρεξηγήσεις έως βιασμούς...
Όταν αυτή λέει «είναι αργά», αυτός μπορεί να ακούει «ας αφήσουμε κατά μέρος τα προκαταρκτικά». Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ερμηνεύει αυτό που ειπώθηκε προσπαθώντας να φανταστεί τι θα εννοούσε ο ίδιος με τα ίδια λόγια, καθώς ο μόνος λόγος που μπορεί να φανταστεί για το οποίο ειπώθηκε το «είναι αργά» είναι «η επιτάχυνση των πραγμάτων». Έτσι, σύμφωνα με ερευνητές, αυτή η λανθασμένη ενόραση των ανδρών μπορεί να εξηγεί γιατί πολύ συχνά αυτοί παρερμηνεύουν τα έμμεσα μηνύματα μιας γυναίκας προκειμένου να σταματήσουν το φλερτ ή να διακόψουν την κλιμάκωση μιας προσπάθειας σεξουαλικής επαφής μαζί της.
Η προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι έως και 85% των γυναικών κάτω των 20 έχουν τουλάχιστον μία εμπειρία κατά την οποία ένας άνδρας προσπάθησε να κλιμακώσει μια απόπειρα σεξουαλικής επαφής παρά το γεγονός ότι δήλωσαν την άρνησή τους.
Οι εμπειρίες αυτές συνήθως εκλαμβάνονται ως δυσάρεστες. Στη μελέτη αυτή, οι ερευνητές έδωσαν προς συμπλήρωση ένα ερωτηματολόγιο πολλαπλών επιλογών, σε 30 γυναίκες και 60 άνδρες, φοιτητές Πανεπιστημίου. Οι ερωτήσεις αυτές αφορούσαν την ερμηνεία που θα δινόταν σε 16 συνήθη «μηνύματα γυναικείας άρνησης».
Τα μηνύματα ήταν ποικίλου τύπου, από εντελώς άμεσα (π.χ. «ας σταματήσουμε εδώ») έως ιδιαίτερα έμμεσα (π.χ. «είμαι με άλλον άντρα»). Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και οι άνδρες ήταν ακριβείς στην ερμηνεία των μηνυμάτων ευθείας άρνησης, οι απαντήσεις τους διχάζονταν σημαντικά στα πιο έμμεσα μηνύματα και πάντως, ελάχιστοι από αυτούς θα χρησιμοποιούσαν οποιοδήποτε από τα 16 μηνύματα προκειμένου να δηλώσουν «ας σταματήσουμε εδώ». Το ζήτημα εμπίπτει στο γενικότερο πρόβλημα κακής επικοινωνίας μεταξύ των φύλων και αποτελεί σημαντικό λόγο προβλημάτων, από απλές παρεξηγήσεις, έως και βιασμούς. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το νόημα που δίνει ένας άνδρας στο έμμεσο μήνυμα που μεταφέρει μια γυναίκα κάτω από τα λόγια, το οποίο σημαίνει «όχι», είναι το νόημα που ο ίδιος θα έδινε στο αντίστοιχο μήνυμα. Έτσι, αν λάβουμε υπόψιν ότι οι άντρες χρησιμοποιούν το λόγο με μεγαλύτερη σαφήνεια και μικρότερη φαντασία από τις γυναίκες, στη βάση του παραπάνω ζητήματος βρίσκονται οι εγκεφαλικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών (εκ κατασκευής, αλλά και «επίκτητες»). Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι οι άνδρες χρειάζεται να ενημερώνονται σχετικά με τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να πει «όχι», χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη.
Για κάθε ερώτηση υπήρχαν 4 επιλογές απάντησης, η μία εκ των οποίων ήταν το ξεκάθαρο «σταμάτα». Για παράδειγμα, το «είμαι με κάποιον άλλο» μπορούσε να έχει τις απαντήσεις: α) Θέλει να συνεχίσει, αλλά επιθυμεί να ξέρω ότι είναι δεσμευμένη με κάποιον άλλον. β) Θέλει να συνεχίσει, αλλά επιθυμεί την εχεμύθεια έτσι ώστε ο άλλος να μην ανακαλύψει τι συνέβη. γ) Θέλει να συνεχίσει, αλλά επιθυμεί να καταλάβω ότι στην περίπτωση που «τα φτιάξουμε», υπάρχει πιθανότητα να πάθω κι εγώ κάτι αντίστοιχο. δ) Δεν θέλει να συνεχίσει. Από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, ζητήθηκε να θυμηθούν μια φορά κατά την οποία χρησιμοποίησαν κάποια από τις 16, όπως η παραπάνω, φράσεις, ώστε να δώσουν ένα αντίστοιχο μήνυμα. Από τους μισούς από τους άνδρες ζητήθηκε επίσης να θυμηθούν μια φορά που μια γυναίκα τους είπε μια τέτοια φράση και να διαλέξουν την ερμηνεία που ταίριαζε καλύτερα σε αυτή που της έδωσαν. Οι άλλοι μισοί άνδρες έλαβαν την οδηγία να δώσουν από μόνοι τους το κατά τη γνώμη τους καλύτερα ταιριαστό νόημα σε αυτό που διάβαζαν.
Η ΕΕ ανέβαλε την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Πριν από 7 δευτερόλεπτα
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.