Κάποια φαγητά έχουν χαρακτηριστεί… διπλού καθήκοντος και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την ικανότητα του δέρματος για
προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Και το ακόμη καλύτερο είναι πως αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής.
Το μυστικό τους είναι τ αντιοξειδωτικά, δηλαδή ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, ένα σύνολο απ άτομα ή μόρια που ευθύνονται για προβλήματα όπως η πρόωρη γήρανση κ που συνήθως αποτελούν προϊόν της έκθεσης στον ήλιο. Οι ελεύθερες ρίζες «κλέβουν» τα ηλεκτρόνια από τα υγιή κύτταρα του δέρματος, ενώ τα αντιοξειδωτικά προσφέρουν ηλεκτρόνια στις ελεύθερες ρίζες ώστε να σταματούν να τα «κλέβουν» από τα κύτταρα του οργανισμού.
Ας δούμε τις τροφές που μας προστατεύουν απ τον ήλιο…
Ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά
Κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
Το λυκοπένιο, μια φυσική χρωστική ουσία και καροτονοειδές (δηλαδή αντιοξειδωτικό) που βρίσκεται στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα και ροζ τρόφιμα, έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από ερεθισμούς που οφείλονται σε υπεριώδεις ακτίνες όπως το ερύθημα. Το λυκοπένιο βοηθά στο να απαλλαγεί το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες. Η βήτα-καροτίνη, ένα άλλο είδος καροτενοειδούς που έχει βρεθεί στα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, έχει συνδεθεί μ τη μείωση της επίδρασης τν ηλιακών εγκαυμάτων, ενώ οι φλαβονόλες που βρίσκονται στα πορτοκαλί και ροζ εσπεριδοειδή, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτίνες.
Μαύρη σοκολάτα
Σταυρανθή λαχανικά
Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο και το κουνουπίδι, είναι γεμάτα με τις απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Αυτή η οικογένεια των λαχανικών έχει επίσης συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου, όχι μόνο στδέρμα αλλά και σε μια σειρά από άλλα όργανα. Η έρευνα δείχνει ότι τα λαχανάκια Βρυξελλών, επίσης στην οικογένεια των σταυρανθών, περιέχουν σουλφοραφάνη, η οποία συνδέεται με την αύξηση της προστασίας του δέρματος απέναντι στον καρκίνο.
Πράσινα βότανα και λαχανικά
Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το σέσκουλο, είναι επίσης γεμάτα με αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν με φυσικό τρόπο το δέρμα από τον ήλιο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινων λαχανικών με φύλλα βοήθησε στο να αποφευχθεί η επανεμφάνιση του καρκίνου του δέρματος σε άτομα που είχαν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το πλήρες γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, που σύμφωνα με την ίδια έρευνα αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης.
Πράσινο και μαύρο τσάι
Το πράσινο και το μαύρο τσάι (το οποίο επίσης έχει πράσινα φύλλα) είναι γεμάτα με πολυφαινόλες που μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του καρκίνου περιορίζοντας την παροχή του αίματος στην καρκινική περιοχή. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθά εκτός των άλλων στν πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Τέλος, μια ακόμη έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.