Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα υπέφεραν για δεκαετίες από την πείνα, αν η Ινδία και το Πακιστάν αποφάσιζαν
να χρησιμοποιήσουν τα πυρηνικά τους όπλα, προειδοποιεί νέα μελέτη, η οποία εκτιμά...
τις πιθανές επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα.
«Δεν είναι μόνο τα οπλοστάσια των ΗΠΑ και της Ρωσίας που απειλούν τον κόσμο ολόκληρο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Δρ Άιρα Χέλφαντ, μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Γιατρών για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου.
Η έρευνα της ομάδας του δείχνει ότι, εκτός από τα ραδιενεργά υλικά που θα μόλυναν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μεγάλη απόσταση από τα σημεία των εκρήξεων, η αιθάλη (σωματίδια άνθρακα) που θα απελευθερωνόταν στην ατμόσφαιρα θα μείωνε την παγκόσμια θερμοκρασία και τις βροχοπτώσεις, καταστρέφοντας τις σοδειές σε μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Οι επιπτώσεις ενδεχόμενου πυρηνικού πολέμου ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν σίγουρα θα ωχριούσαν σε σχέση με τον «πυρηνικό χειμώνα» που θα προκαλούσε μια πυρηνική σύρραξη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, των οποίων τα όπλα θα ήταν αρκετά για να σκοτώσουν το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού πολλές φορές.
Ακόμα κι έτσι, όμως, οι επιπτώσεις θα ήταν δραματικές:
Στην Κίνα, η παραγωγή ρυζιού θα μειωνόταν κατά 21% τα πρώτα τέσσερα χρόνια και κατά 10% την επόμενη εξαετία.
Στις ΗΠΑ, η παραγωγή καλαμποκιού θα περιοριζόταν κατά 10% για μια δεκαετία, με τη μεγαλύτερη μείωση να προβλέπεται πέντε χρόνια μετά τον πυρηνικό πόλεμο.
Δεδομένου ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι υποφέρουν ήδη από έλλειψη τροφίμων, οι μαζικοί θάνατοι από λιμό θα ήταν αναπόφευκτοι ακόμα και σε χώρες που σήμερα δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
Η εκρηκτική άνοδος των τιμών των τροφίμων θα προκαλούσαν πανικό και λεηλασίες και θα πυροδοτούσε συγκρούσεις μεταξύ κρατών αλλά και στο εσωτερικό τους.
Οι λιμοί μεγάλης κλίμακας συνοδεύονται συνήθως από επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων όπως η χολέρα και η δυσεντερία, οι οποίες θα αύξαναν περαιτέρω τον απολογισμό.
Η μελέτη, η οποία έχει γίνει δεκτή για δημοσίευση στην επιθεώρηση Climate Change, παρουσιάστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο των βραβευμένων με Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο πραγματοποιείται στο Σικάγο.
Εμπνευστής του συνεδρίου ήταν ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου.
Στο φετινό συνέδριο, ο Γκορμπατσόφ απηύθυνε νέα προειδοποίηση: «Πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν και εγώ ολοκληρώσαμε μια συνάντησή μας στη Γενεύη με μια κοινή ανακοίνωση που έλεγε ότι "ο πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει».
«Η νέα μελέτη υπενθυμίζει με εντυπωσιακή και ενοχλητική λεπτομέρεια γιατί ισχύει αυτό και γιατί πρέπει να εγκαταλείψουμε σχέδια σαν του Ψυχρού Πολέμου».
Θέλω να δω τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα
Πριν από 10 δευτερόλεπτα
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.