Εάν είστε μόνος, φωνάξτε δυνατά, προσπαθώντας να προσελκύσετε την προσοχή των άλλων, αλλά μην εγκαταλείψετε το θύμα
Ευχόμαστε να είναι αχρείαστη. Αλλά η γνώση
παροχής της «βασικής υποστήριξης της ζωής» μπορεί να σώσει κυριολεκτικά έναν άνθρωπο που βρίσκεται κοντά μας κ του οποίου η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο.
Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να προέρχεται από μία απειλητική καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, σοβαρή αιμορραγία ή εξαιτίας κάποιου ξένου σώματος, το οποίο εμποδίζει την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες.
Για μία επείγουσα αντιμετώπιση ανεπάρκειας οξυγόνου ή διακοπής της κυκλοφορίας του αίματος οι διασώστες του ΕΚΑΒ πραγματοποιούν τη λεγόμενη «αναζωογόνηση». Μπορεί να αφορά απλώς τη διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού και το γύρισμα ενός αναίσθητου ασθενούς στα πλάι ή να σημαίνει τη χορήγηση αέρα στους πνεύμονές ταυ (τεχνητή αναπνοή) ή συμπίεση του θώρακα, ώστε το αίμα να κυκλοφορήσει μέσα στο σώμα.
Πώς γίνεται η «αναζωογόνηση»; Πλησιάστε με προσοχή και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σας τους ίδιους ή το θύμα από ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο ή αυτοκίνητα που κινούνται κοντά.
Με προσοχή, κουνήστε τους ώμους και ρωτήστε δυνατά: «Είστε καλά;» ή «Τι συμβαίνει;» ή δώστε μια εντολή όπως «Ανοιξε τα μάτια σου». Εάν το θύμα δεν έχει τις αισθήσεις του δεν θα ανταποκριθεί. Εάν βρίσκεται κοντά κάποιος άλλος, ζητήστε του να παραμείνει μήπως χρειαστείτε τη βοήθειά του. Εάν είστε μόνος, φωνάξτε δυνατά, προσπαθώντας να προσελκύσετε την προσοχή των άλλων, αλλά μην εγκαταλείψετε το θύμα.
Σε έναν αναίσθητο άνθρωπο η γλώσσα μπορεί να πέσει προς τα πίσω και να αποφράξει την οδό από όπου περνάει ο αέρας. Εκτείνοντας το κεφάλι προς τα πίσω και ανασηκώνοντας το πιγούνι προς τα πάνω, η γλώσσα απομακρύνεται από το πίσω μέρος του λαιμού διευκολύνοντας έτσι τη δίοδο του αέρα. Εάν είναι δυνατόν, με το θύμα στη θέση που το βρήκατε, βάλτε το ένα χέρι στο μέτωπο και με προσοχή εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω.
Ελεγχος της αναπνοής
Κρατήστε τον αντίχειρα και τον δείκτη του ίδιου χεριού ελεύθερα, για να κλείσετε τη μύτη εάν απαιτηθεί να του δώσετε αέρα με το στόμα σας (τεχνητή αναπνοή, «φιλί της ζωής»). Συγχρόνως ανασηκώστε το πιγούνι χρησιμοποιώντας τα δύο δάκτυλα του άλλου χεριού στο οστέινο τμήμα του πιγουνιού. Αυτό θα απελευθερώσει τον αεραγωγό. Δεν χρειάζονται κουταλάκια, συσκευές ή άλλα αντικείμενα, γιατί είναι συνήθως επικίνδυνα. Ούτε χρειάζεται να προσπαθήσετε να του ανοίξετε το στόμα.
Κρατήστε τον αντίχειρα και τον δείκτη του ίδιου χεριού ελεύθερα, για να κλείσετε τη μύτη εάν απαιτηθεί να του δώσετε αέρα με το στόμα σας (τεχνητή αναπνοή, «φιλί της ζωής»). Συγχρόνως ανασηκώστε το πιγούνι χρησιμοποιώντας τα δύο δάκτυλα του άλλου χεριού στο οστέινο τμήμα του πιγουνιού. Αυτό θα απελευθερώσει τον αεραγωγό. Δεν χρειάζονται κουταλάκια, συσκευές ή άλλα αντικείμενα, γιατί είναι συνήθως επικίνδυνα. Ούτε χρειάζεται να προσπαθήσετε να του ανοίξετε το στόμα.
Εάν έχετε οποιαδήποτε δυσκολία, γυρίστε ανάσκελα το θύμα με προσοχή και μετά προσπαθήστε να απελευθερώσετε τον αεραγωγό όπως περιγράψαμε παραπάνω. Σε ανθρώπους που υπάρχει υποψία κάκωσης στο αυχενικό μέρος της σπονδυλικής στήλης, αποφύγετε την έκταση του κεφαλιού, χρησιμοποιώντας την ανύψωση του πιγουνιού για να απελευθερώσουμε τον αεραγωγό. Αυτό που προέχει, όμως, είναι να απελευθερώσετε τον αεραγωγό, οπότε κάποιου βαθμού έκταση της κεφαλής μπορεί να είναι αναπόφευκτη.
Διατηρώντας τον αεραγωγό ανοιχτό, ελέγχετε αν το θύμα αναπνέει: Βλέποντας τις κινήσεις του θώρακα, ακούγοντας τον ήχο της αναπνοής και αισθανόμενοι την εκπνοή στο μάγουλο. Κάντε το αυτό για 10 δευτερόλεπτα πριν βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αναπνοή.
Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το θύμα έχει σταματήσει να αναπνέει, μεταξύ των οποίων και το γύρισμα της γλώσσας προς τα πίσω. Εάν το θύμα δεν αναπνέει και έχετε κάποιον άλλο μαζί σας, στείλτε τον αμέσως να καλέσει βοήθεια. Εάν είστε μόνος, αφήστε το θύμα αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι δεν αναπνέει και καλέστε επειγόντως βοήθεια.
Πώς γίνεται η αναζωογόνηση ενηλίκων...
Οταν ο πάσχων αντιδρά και αναπνέει, τον αφήνετε στη θέση που τον βρήκατε, εκτός αν ο χώρος που βρίσκεται είναι επικίνδυνος. Ζητήστε βοήθεια, εάν χρειάζεται και μείνετε δίπλα του, ελέγχοντας την κατάστασή του. Οταν το θύμα δεν αντιδρά, αλλά αναπνέει κανονικά, γυρίστε το στην πλάγια θέση ασφαλείας και καλέστε το ΕΚΑΒ (166). Ελέγξτε εάν συνεχίζει να αναπνέει. Οταν το θύμα δεν αντιδράει και δεν αναπνέει, τηλεφωνήστε στο ΕΚΑΒ ή στείλτε κάποιον άλλο να τηλεφωνήσει. Με τους αγκώνες σας σε ευθεία και κάθετα στο στέρνο, φέρτε τους ώμους σας έτσι έως ότου βρεθούν πάνω από το κέντρο του θώρακα του θύματος.
Διατηρήστε ανοιχτό τον αεραγωγό (έκταση της κεφαλής και ανύψωση του πιγουνιού) και με τα δύο δάχτυλα του χεριού σας (δείκτης - αντίχειρας) που βρίσκεται στο μέτωπο κλείστε τη μύτη. Με το άλλο χέρι κρατήστε το σαγόνι προς τα πάνω, επιτρέποντας έτσι στο στόμα να είναι ανοιχτό. Πάρτε μία κανονική ανάσα, εφαρμόστε τα χείλη σας καλά γύρω από τα χείλη του θύματος και φυσήξτε αργά και σταθερά μέσα στο στόμα του.
Κάθε αναπνοή (εμφύσηση), διάρκειας περίπου 1 έως 1,5 δευτερολέπτου, πρέπει να είναι αρκετή για να προκαλέσει ανύψωση του θώρακα όπως σε μια φυσιολογική αναπνοή. Διατηρώντας το κεφάλι στη θέση που ήταν πριν, απομακρύνετε το στόμα σας από το στόμα του θύματος, επιτρέποντας στον θώρακα να «ξεφουσκώσει» πλήρως, καθώς ο αέρας βγαίνει έξω. Πάρτε άλλη μία κανονική ανάσα και ξαναδώστε εμφύσηση, συμπληρώνοντας συνολικά δύο αποτελεσματικές εμφυσήσεις (να ανασηκώνεται ο θώρακας).
Κερδίστε χρόνο...
Με την καρδιαναπνευστική αναζωογόνηση «αγοράζουμε χρόνο» για τον πάσχοντα μέχρι να έρθει η βοήθεια. Δίνουμε τη δυνατότητα στο αίμα να κυκλοφορήσει στο σώμα, αποτρέποντας βλάβες σε ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.