η θερμοκρασία έπεσε και ο καθένας κάνει αυτόματα τις κινήσεις που πιστεύει ότι θα τον ζεστάνουν.
Καυτός καφές, μάλλινος σκούφος και χέρια μέσα στις τσέπες.
Κι όμως και οι τρεις ενστικτώδεις κινήσεις είναι
λάθος. Γιατί υπάρχουν μερικά περίεργα μυστικά τρικ για να μην νιώθει κανείς το κρύο.
Μην ανοίγετε την κεντρική θέρμανση
Βγαίνοντας από ένα ζεστό σπίτι στο παγωμένο περιβάλλον προκαλεί δυσφορία, καθώς τα αιμοφόρα αγγεία ουσιαστικά δέχονται ένα «σοκ». Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει κανείς να μην κάνει... σάουνα το σπίτι του, αλλά να κρατά τη θερμοκρασία στους 18-20 βαθμούς.
Ναι στα ροφήματα χωρίς καφεΐνη Το ζεστό τσάι και ο καφές δίνουν την αίσθηση της θερμότητας, αλλά ουσιαστικά προκαλούν την πτώση της στο σώμα. Για αυτό ευθύνεται η καφεΐνη. Για αυτό οι ειδικοί προτείνουν ροφήματα ντεκαφεϊνέ.
Εξω από τις τσέπες τα χέρια Η ενστικτώδης κίνηση στο κρύο είναι η τοποθέτηση των χεριών στις τσέπες. Ομως, είναι καλύτερο να περπατά κανείς με τα χέρι στα πλευρά του σώματός του, καθώς αναπόφευκτα θα τα κινήσει, οπότε θα ζεσταθεί.
Γεύματα πλούσια σε πρωτεΐνες Η κατανάλωση πρωτεϊνών ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος πιο πολύ σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες ή τα λιπαρά. Διατροφολόγοι εξηγούν ότι το σώμα αναγκάζεται να δουλέψει πιο σκληρά για να απορροφήσει τις πρωτεΐνες, κάτι που ανεβάζει και τη θερμοκρασία του.
Μην φοράτε μάλλινο σκουφάκι Το 30% της θερμοκρασίας του σώματος «χάνεται» από το κεφάλι, οπότε το καπέλο είναι βασικό αξεσουάρ. Οι γιατροί συστήνουν την αποφυγή των μάλλινων σκούφων και την προτίμηση εκείνων από fleece, καθώς το υλικό αυτό «παγιδεύει» τη θερμότητα. «Γυμνάστε» τα δάχτυλα του ποδιού στο κρεβάτι Μερικές απλές ασκήσεις κάτω από τα σκεπάσματα βοηθούν ώστε να μην κρυώνει κάποιος την ώρα που σηκώνεται από το κρεβάτι. Κουνώντας πάνω- κάτω τα δάχτυλα, οι περιστροφικές κινήσεις των αστραγάλων όπως και η σύσφιξη- χαλάρωση των μηρών μπορούν να κάνουν πιο ευχάριστο το ξύπνημα.
Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση Οσοι υποφέρουν από έκζεμα ή δερματίτιδα, πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, βάζοντας περισσότερη ενυδατική κρέμα το χειμώνα. Οπως εξηγούν οι γιατροί, το δέρμα που έχει φλεγμονές χάνει περισσότερη θερμότητα.
«Ψήστε» τα παπούτσια στο καλοριφέρ Τα πόδια ζεσταίνονται πιο δύσκολα από κάθε άλλο σημείο του σώματος, καθώς στο κρύο μειώνεται η κυκλοφορία του αίματος στα άκρα, με τον οργανισμό να στέλνει μεγαλύτερη ποσότητα στα ζωτικά όργανα. Από τα πιο απλά τρικ είναι να ζεστάνει κανείς τα παπούτσια του στο καλοριφέρ πριν τα φορέσει.
Μην αφήνετε την κοιλιά εκτεθειμένη Είναι η δικαίωση της μητέρας που φώναζε πάντα ότι πρέπει να υπάρχει κάτι μέσα από την μπλούζα/πουλόβερ, ώστε να κρατά ζεστό το συγκεκριμένο σημείο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, με αυτό τον τρόπο διατηρείται η θερμοκρασία όλου του σώματος, ακόμη κι αν τα άκρα είναι εκτεθειμένα στο κρύο.
Χρησιμοποιείστε κουνιστή πολυθρόνα Δεν έχει μόνο θεραπευτικές ιδιότητες για το μυαλό, βοηθά στη δημιουργία ενέργειας ενώ το άτομο κάθεται. Οταν κάποιος είναι ακίνητος, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και οι μύες αρχίζουν να τρέμουν. Η κουνιστή πολυθρόνα απαιτεί την ενεργοποίηση του σώματος οπότε η ροή του αίματος είναι υψηλή και προκαλείται θερμότητα στο σώμα.
Μην μένετε σπίτι Αντί να πέσει κανείς σε «χειμερία νάρκη» στο σπίτι του, προτιμότερο είναι να βγει με φίλους. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο έδειξε πως ο κοινωνικός αποκλεισμός κάνει τον άνθρωπο να κρυώνει περισσότερο σε σύγκριση με τις στιγμές που περνά χρόνο με άλλους. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η χαλάρωση με φίλους στο σπίτι. Αυτό προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα και ουσιαστικά αποσπά την προσοχή του ατόμου από το κρύο.
Θυμηθείτε ευχάριστες αναμνήσεις Οι σκέψεις για ευτυχισμένες στιγμές του παρελθόντος μπορούν να ζεστάνουν κάποιον, πέρα από μεταφορικά και κυριολεκτικά, σύμφωνα με μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Οι ερευνητές συμπέραναν πως η ευχάριστες αναμνήσεις δημιουργούν ξανά εκείνη τη σωματική ευφορία, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αισθάνεται πιο ζεστός ή να αυξάνεται η ανοχή του στο κρύο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.