Την επόμενη φορά που θα έχετε να κάνετε κάτι που απαιτεί να δουλέψει το μυαλό σας στο φουλ, φροντίστε να πιείτε πρώτα ένα φλιτζάνι τσάι. Μια νέα μελέτη δείχνει πως μπορεί να τονώσει την
ταχύτητα της σκέψης και της κρίσης, καθώς και την εγρήγορση.
Επιστήμονες από την Ολλανδία εξέτασαν τις επιδράσεις δύο βασικών συστατικών του μαύρου τσαγιού στις νοητικές λειτουργίες 44 εθελοντών ηλικίας κάτω των 40 ετών.
Τα συστατικά που εξετάστηκαν είναι ένα αμινοξύ που λέγεται L-θειανίνη (υπάρχει και στο πράσινο τσάι) και η καφεΐνη. Η δράση τους συγκρίθηκε με αυτήν μια ανενεργού ουσίας.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Nutritional Neuroscience», τα δύο συστατικά βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις των εθελοντών σε μια σειρά από τεστ, μέσα σε 20 έως 70 λεπτά έπειτα από την κατανάλωση ενός φλιτζανιού τσαγιού.
Οι εθελοντές που είχαν πιει τσάι, παρουσίασαν επίσης αυξημένη πνευματική εγρήγορση και μειωμένη νοητική κόπωση.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ένα φλιτζάνι τσάι πριν από μια απαιτητική νοητική εργασία θα μπορούσε να βελτιώσει την διεκπεραίωσή της, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ενισχύουν, επίσης, εκείνα προγενέστερης μελέτης που έδειξε ότι δύο φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα βελτιώνουν την ταχύτητα αντίδρασης και την εστίαση της προσοχής σε ό,τι κάνουμε.
Κι αν σας αρέσει να πίνετε το τσάι σας με γάλα, μην ανησυχείτε. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως η προσθήκη αυτή δεν επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών του ούτε διαταράσσει τα οφέλη που αυτά παρέχουν στον οργανισμό.
Σημειώνεται πως η συστηματική κατανάλωση τσαγιού έχει σχετιστεί με πολυάριθμα οφέλη στην υγεία – μεταξύ αυτών η μείωση του κινδύνου αναπτύξεως καρδιοπάθειας, καρκίνου και νόσου του Πάρκινσον.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις πως όσοι πίνουν καθημερινά και επί 10 ή περισσότερα χρόνια τσάι, μπορεί να βελτιώνουν την οστική πυκνότητά τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να αναπτύξουν οστεοπόρωση αργότερα στη ζωή.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.