Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

10 λόγοι για να πίνετε μπίρες και 1 μεγάλος μύθος

Bookmark and Share

«Και πίνω μπίρες» έλεγε ένα μεγάλο «σουξέ» της δεκαετία του 80 που τραγουδούσαν τα Παιδιά από την Πάτρα. Εκτός από την απόλαυση που προσφέρει μια παγωμένη μπίρα, ειδικά όταν ανεβαίνει το θερμόμετρο, υπάρχουν τουλάχιστον
άλλοι 10 λόγοι για να την καταναλώνουμε, εννοείται με μέτρο.



1. Κάνει γερά κόκαλα

Η μπίρα περιέχει μεγάλες ποσότητες σιλικόνης που συνδέεται με την υγεία των οστών. Σε έρευνα μάλιστα που έγινε το 2009 από το Tufts University βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο ποτήρια μπίρα την ημέρα είχαν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών.

2. Γερή καρδιά

Μια ανάλυση σε 16 έρευνες έδειξε ότι ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων μειώθηκε κατά 31% σε όσους έπιναν ένα ή δύο ποτήρια μπίρα την ημέρα, αφού αυξανόταν η λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη.

3. Πιο υγιή νεφρά

Έρευνα στη Φινλανδία βρήκε ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά η μπίρα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά σε ποσοστό 40%. Μια πιθανή εξήγηση είναι επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού και έτσι βοηθά τα νεφρά να λειτουργούν καλύτερα.

4. Καλύτερη διανοητική υγεία

. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 11.000 ηλικιωμένες γυναίκες κατέληξε ότι όσες έπιναν ένα ποτήρι μπίρα την ημέρα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μορφές άνοιας σε σχέση με αυτές που δεν έπιναν, και μάλιστα σε ποσοστό 20%.

5. Κατά του καρκίνου

Ερευνα στην Πορτογαλία βρήκε ότι η μπριζόλα που είναι μαριναρισμένη σε μπίρα μειώνει κατά 70% τις καρκινογόνες ουσίες (HCAs) που παράγονται όταν τηγανίζεται το κρέας. Οι ερευνητές, επίσης, ανακάλυψαν ότι η μπίρα περιέχει τα ίδια περίπου επίπεδα αντιοξειδωτικών με το κρασί.

6. Αυξάνει τα επίπεδα των βιταμινών

Αλλη έρευνα έδειξε ότι όσοι έπιναν μπίρα είχαν 30% υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β6 στο αίμα τους, διπλάσια δηλαδή από όσους προτιμούν το κρασί. Η μπίρα, επίσης, περιέχει Β12 και φολικό οξύ.

7. Προστατεύει από εγκεφαλικά επεισόδια

Μέτριες ποσότητες αλκοόλ, συμπεριλαμβανομένης της μπίρας, εμποδίζουν τη δημιουργία θρομβώσεων που μπλοκάρουν τη ροή του αίματος στην καρδιά, το λαιμό και τον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν ισχαιμικό επεισόδιο.

8. Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη

Έρευνα του Harvard που έγινε σε 38.000 μεσήλικες άντρες βρήκε ότι όσοι έπιναν ένα με δύο ποτήρια μπίρα την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%. Σε ποσότητα, όμως, πάνω από δύο ποτήρια δεν βρέθηκαν ευεργετικά αποτελέσματα.

9. Μειώνει την πίεση του αίματος

το κρασί κάνει καλό στην καρδιά σου, αλλά, η μπίρα κάνει ακόμη μεγαλύτερο καλό. Ερευνα έγινε σε 70.000 γυναίκες από 25 έως 40 ετών και κατέληξε ότι όσοι πίνουν μπίρα με μέτρο έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν αυξημένη πίεση.

10. Προσθέτει χρόνια ζωής

“Όσοι πίνουν με μέτρο ζουν περισσότερο”: Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν 50 μελέτες του U.S. Department of Agriculture (USDA). Το USDA εκτιμά ότι οι… μέτριοι πότες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις που βρίσκονται στις πρώτες λίστες αιτιών θανάτου, όπως οι καρδιαγγειακές και διάφορα είδη καρκίνου. Το ίδιο ισχύει και για την μπίρα, η κατανάλωση της οποίας απαιτεί μέτρο. Δηλαδή, μέχρι 340 γραμμάρια (περίπου 1 κουτάκι μπίρα) για τις γυναίκες και όχι περισσότερο από 680 γραμμάρια για τους άντρες. Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο συκώτι, ορισμένα είδη καρκίνου, καρδιακές παθήσεις αλλά και παχυσαρκία, αφού ένα κουτάκι μπίρας περιέχει περίπου 150 θερμίδες.
Και ο μεγάλος μύθος

Είναι ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους ότι η μπίρα παχαίνει και κάνει κοιλιά, τη λεγόμενη «μπιροκοιλιά».

Οπως εξηγούν οι ειδικοί η μπίρα περιέχει 90-95% νερό, σιτηρά, υδατάνθρακες, βιταμίνες και αλκοόλ. Σε σύγκριση με άλλα αλκοολούχα ποτά που διαθέτουν το ίδιο ποσοστό αλκοόλ, η μπίρα είναι λιγότερο θερμιδική και από το κρασί ακόμα.

Επίσης η μπίρα είναι πιο χορταστική από το νερό κ μας κάνει να τρώμε λιγότερο. Δεν χάνουμε βάρους, αλλά ούτε παίρνουμε κιόλας. Η μπίρα επίσης δεν φουσκώνει την κοιλιά. Η τροφή που τη συνοδεύει φουσκώνει όπως τα φιστίκια, το ζαμπόν, το κρέας κλπ.







0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.