Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Τα 5 «φίλτρα» της ευφυΐας

Bookmark and Share


Αν και ο δείκτης νοημοσύνης είναι εν πολλοίς γενετικώς προκαθορισμένος, υπάρχουν τρόποι για να αυξήσει κανείς την επονομαζόμενη λειτουργική νοημοσύνη του - με άλλα λόγια, να γίνει ευφυέστερος. Ποιοι είναι
οι έως τώρα κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως
ορισμένοι από τους καλύτερους είναι οι εξής:

1. Συνεχής μάθηση. Το να προσπαθεί κανείς να μαθαίνει συνεχώς νέα πράγματα δυναμώνει τον εγκέφαλο, ιδίως όταν είναι πεπεισμένος πως μπορεί να τα καταφέρει. Μελέτες έχουν δείξει πως όσο πιο σκληρά μελετάει κανείς τόσο περισσότερες συνδέσεις γίνονται μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η λειτουργική νοημοσύνη.

2. Αποφυγή του έντονου στρες. Αν και το λίγο στρες μπορεί να διεγείρει τις νοητικές επιδόσεις, το παρατεταμένο, έντονο στρες μπλοκάρει το μυαλό.

3. Κατανάλωση τσαγιού. Η καφεΐνη είναι διεγερτική για τον οργανισμό και οξύνει το μυαλό, αλλά καλύτερη είναι αυτή στο τσάι και όχι στον καφέ, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Πιο αποτελεσματικές είναι μικρές δόσεις τσαγιού μοιρασμένες μέσα στην ημέρα, παρά μία τεράστια κούπα άπαξ.

4. Άσκηση. Η συστηματική αεροβική γυμναστική βελτιώνει τις επιδόσεις στα τεστ νοητικής λειτουργίας στους μικρούς, ενώ προστατεύει τους μεγάλους ακόμα και από την άνοια. Μελέτη λ.χ. έδειξε πως άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που διήνυαν περπατώντας 8 χιλιόμετρα την εβδομάδα, με μέτριο ρυθμό, είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

5. Επίλυση σπαζοκεφαλιών, κουίζ, γρίφων, σταυρολέξων. Κάθε είδους τεστ που απαιτεί έντονη νοητική προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.