Εάν συχνά σας περισσεύουν μακαρόνια, μην τα κοιτάζετε με περιφρόνηση και σε καμία περίπτωση μην τα πετάξετε.Μπορεί να σας φανεί απίστευτο, αλλά τα κρύα ζυμαρικά,
όχι μόνο δεν επιβαρύνουν, αλλά κάνουν και καλό στην υγεία μας!
Αυτό προέκυψε από μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε απ ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey, με επικεφαλής τη δρ. Denise Robertson, που εστίαζε στους άπεπτους υδατάνθρακες.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ζυμαρικά που είχαν προμαγειρευτεί. Οι μισοί από αυτούς τα έφαγαν κρύα και οι άλλοι μισοί ξαναζεσταμένα.
Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μετρήθηκαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Την επόμενη μέρα, το πείραμα επαναλήφθηκε, ωστόσο το μενού αντιστράφηκε.
Όπως διαπιστώθηκε, τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα από τα πρόσφατα βρασμένα ζυμαρικά.
Μάλιστα, προέκυψε πως τα ζυμαρικά που είχαν μαγειρευτεί, είχαν κρυώσει και στη συνέχεια είχαν ζεσταθεί ξανά, επηρέασαν ακόμα λιγότερο τις παραπάνω τιμές.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει, καθώς οι απλοί υδατάνθρακες μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρα και απορροφώνται άμεσα απ τν οργανισμό. Αυτό προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, οδηγώντας στη συνέχεια σε απότομη πτώση τους με αποτέλεσμα να πεινάμε πιο πολύ και πιο σύντομα.
Αντίθετα, οι άπεπτοι υδατάνθρακες διασπώνται και απορροφώνται πιο αργά, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης να μην αυξάνονται απότομα και πολύ και έτσι να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης, οι άπεπτοι υδατάνθρακες περνούν στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από την εντερική μικροχλωρίδα και μετατρέπονται σε ουσίες ιδιαίτερα χρήσιμες για τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
όχι μόνο δεν επιβαρύνουν, αλλά κάνουν και καλό στην υγεία μας!
Αυτό προέκυψε από μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε απ ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey, με επικεφαλής τη δρ. Denise Robertson, που εστίαζε στους άπεπτους υδατάνθρακες.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν ζυμαρικά που είχαν προμαγειρευτεί. Οι μισοί από αυτούς τα έφαγαν κρύα και οι άλλοι μισοί ξαναζεσταμένα.
Στη συνέχεια, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μετρήθηκαν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Την επόμενη μέρα, το πείραμα επαναλήφθηκε, ωστόσο το μενού αντιστράφηκε.
Όπως διαπιστώθηκε, τα κρύα ζυμαρικά αύξησαν λιγότερο τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα από τα πρόσφατα βρασμένα ζυμαρικά.
Μάλιστα, προέκυψε πως τα ζυμαρικά που είχαν μαγειρευτεί, είχαν κρυώσει και στη συνέχεια είχαν ζεσταθεί ξανά, επηρέασαν ακόμα λιγότερο τις παραπάνω τιμές.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτό συμβαίνει, καθώς οι απλοί υδατάνθρακες μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρα και απορροφώνται άμεσα απ τν οργανισμό. Αυτό προκαλεί απότομη αύξηση των επιπέδων ινσουλίνης στο αίμα, οδηγώντας στη συνέχεια σε απότομη πτώση τους με αποτέλεσμα να πεινάμε πιο πολύ και πιο σύντομα.
Αντίθετα, οι άπεπτοι υδατάνθρακες διασπώνται και απορροφώνται πιο αργά, με αποτέλεσμα τα επίπεδα της ινσουλίνης να μην αυξάνονται απότομα και πολύ και έτσι να νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. Επίσης, οι άπεπτοι υδατάνθρακες περνούν στο παχύ έντερο, όπου ζυμώνονται από την εντερική μικροχλωρίδα και μετατρέπονται σε ουσίες ιδιαίτερα χρήσιμες για τον οργανισμό μας, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.