Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018

Tι είναι η υστερία και σε ποια ηλικία μας πιάνει;

Bookmark and Share

Σωματόμορφες διαταραχές
Πότε ένα σωματικό σύμπτωμα έχει ψυχολογικά αίτια; Στη σύγχρονη ψυχιατρική, μια σειρά από ψυχολογικές διατα-ραχές εμφανίζεται με σωματικά
συμπτώματα, τα οποία ενώ θυμίζουν συμπτώματα ιατρικής νόσου, ωστόσο δεν μπορούν να αποδοθούν σε αυτή. Πρόκειται για τις σωματόμορφες διαταραχές, στις οποίες το άτομο νιώθει άρρωστο, υποφέρει από τα συμπτώματά του και δεν τα προκαλεί σκόπιμα ούτε προσποιείται. Τα συμπτώματα αυτά είναι αληθινά και όχι πλασματικά. Ωστόσο, ο ασθενής συχνά δραματοποιεί την κατάστασή του και έχει επίμονη ανάγκη να διαβεβαιώνεται για τη φύση και τη σο-βαρότητά τους από τρίτους. Η ένταση, η διάρκεια και η σοβαρότητα των διαταραχών αυτών είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο, αλλά σε γενικές γραμμές τα συμπτώματα οδηγούν σε σοβαρή έκπτωση της συνολικής λειτουργικότητας του ασθενή, με συχνή συνέπεια την κατάθλιψη, το αίσθημα απόγνωσης, το έντονο άγχος, τη μείωση της επαγγελματικής απόδοσης και τη διατάραξη των διαπροσωπικών σχέσεων. Η πιο γνωστή από αυτές τις διαταραχές είναι η υστερία στη μελέτη της οποίας ήταν και παραμένει καθοριστική η συμβολή της ψυχανάλυσης και του Σίγκμουντ Φρόιντ.

Ποιες είναι οι σωματόμορφες διαταραχές και πώς αντιμετωπίζονται;

Είναι πολλές, αλλά η πιο γνωστή είναι η υστερία, που επιστημονικά αποκαλείται σύνδρομο του Briquet. Η υστερία είναι μια διαταραχή με πολλά συμπτώματα, που είθισται να εκδηλώνεται πριν από την ηλικία των 30 ετών, να διαρκεί χρόνια και να εμφανίζεται με συμπτώματα πόνου, γαστρεντερικών προβλημάτων, σεξουαλικών και νευρολογικών δυσλειτουργιών. Η υποχονδρία, η διαταραχή μετατροπής και η σωματο-δυσμορφική διαταραχή επίσης ανήκουν στις σωματόμορφες διαταραχές. Στην υποχονδρία το άτομο απομυζείται από το φόβο ή την ιδέα ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια και διαρκώς παρερμηνεύει τα σωματικά συμπτώματά του. Στη διαταραχή μετατροπής, παλαιότερα γνωστή και ως υστερική νεύρωση, το άτομο εκδηλώνει κινητικά ή αισθητηριακά συμπτώματα (π.χ., παράλυση, κώφωση), δίχως όμως να εντοπίζονται νευρολογικά αίτια που να ευθύνονται γι’ αυτά. Στη σωματοδυσμορφική διαταραχή, εξάλλου, ο πάσχων ασχολείται διαρκώς με ένα φανταστικό ελάττωμα στην εμφάνισή του. Υπάρχει επίσης η διαταραχή πόνου, κατά την οποία ο πάσχων είτε νιώθει πόνους άνευ αιτίας είτε αδιευκρίνιστης φύσης είτε έχει ιδιαίτερα οξυμένη ευαισθησία στον πόνο εξαιτίας της ψυχικής διαταραχής ή/και μιας ιατρικής νόσου. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η ψυχοθεραπεία κρίνεται απαραίτητη.

Πώς θεραπεύονται τα σωματόμορφα συμπτώματα;

Η θεραπεία καθίσταται δύσκολη λόγω της χαρακτηριστικής άρνησης του ασθενή να δεχτεί ότι τα συμπτώματά του είναι ψυχογενή και όχι παθολογικά. Η μετάβαση, λοιπόν, από μια οργανική σε μια ψυχική ερμηνεία των συμπτωμάτων είναι από τους σημαντικότερους στόχους μιας επιτυχημένης ψυχοθεραπευτικής παρέμβασης.



Γράφει η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Μυρσίνη Κωστοπούλου



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.