Αν οι τελευταίες σας εξετάσεις αίματος έδειξαν αυξημένη χοληστερίνη, πριν αρχίσετε να απελπίζεστε ότι δεν θα απολαύσετε ποτέ ξανά το
φαγητό όπως θέλετε, ρίξτε μια ματιά στους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να την επαναφέρετε σε φυσιολογικά επίπεδα – και μάλιστα σύντομα.
Όταν τα σουβλάκια, οι πίτσες με μπέικον και οι βάφλες με πραλίνα και παγωτό αποτελούν τις βασικές τροφές της επιβίωσής μας, μάλλον δεν θα πέσουμε κι απ’ τα σύννεφα αν η χοληστερίνη μας κάποια στιγμή φιγουράρει με κόκκινο χρώμα στις εξετάσεις μας. Λόγω του ότι η αυξημένη χοληστερίνη αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, οι υψηλές τιμές της πρέπει να αντιμετωπιστούν, γι’ αυτό και ο γιατρός σας θα σας δώσει μια λίστα με το τι πρέπει να αποφεύγετε και τι πρέπει να κάνετε προκειμένου να επιστρέψετε στις παλιές τιμές της.φαγητό όπως θέλετε, ρίξτε μια ματιά στους τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να την επαναφέρετε σε φυσιολογικά επίπεδα – και μάλιστα σύντομα.
Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι μπορείτε να ρίξετε και την ολική, αλλά και την κακή χοληστερίνη σας πιο εύκολα απ’ όσο νομίζατε με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, έτσι ώστε σε 4 μήνες, εκτός από τα Χριστούγεννα να γιορτάσετε κ τα νέα αποτελέσματα των εξετάσεών σας.
1.Βάλτε στόχο
Το να γνωρίζετε μόνο ότι πρέπει να ρίξετε τη χοληστερίνη σας δεν αρκεί. Θα πρέπει να θέσετε ένα στόχο (μαζί με το γιατρό σας), σχετικά με το πόσο πρέπει να τη μειώσετε, ο οποίος μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό σας σχετικά με τις καρδιοπάθειες, τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως παχυσαρκία, κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση κ.ο.κ. Αν σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σας και το ιστορικό σας ο κίνδυνος είναι αυξημένος, οι περισσότεροι γιατροί ενδεχομένως να θέσουν στόχο μια χαμηλότερη από 70 LDL (κακή) χοληστερίνη. Αν υπάρχει μέτριος κίνδυνος σύμφωνα με τα παραπάνω, η LDL θα χρειαστεί να είναι μικρότερη του 130, ενώ αν είναι χαμηλός, τότε μια τιμή κάτω από 160 θεωρείται λογική.
2.Μην απορρίπτετε τη φαρμακευτική αγωγή
Η στροφή προς ένα πιο υγιεινό μοντέλο ζωής είναι απαραίτητη για όσους σημειώνουν υψηλά επίπεδα στις τιμές της χοληστερίνης τους, αν, όμως, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι αυξημένος, τότε ίσως χρειαστεί να πάρετε φάρμακα, τα οποία φυσικά θα σας συστήσει ο γιατρός σας. Συνήθως τα φάρμακα αυτά περιέχουν νιασίνη, φιβράτες κ.ά., ενώ για τους περισσότερους οι στατίνες αποτελούν την καλύτερη θεραπεία, καθώς μπορούν να μειώσουν την LDL κατά 20%-50%. Ευνόητο είναι πως η θεραπεία συνοδεύεται πάντα και με σωστή διατροφή και έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, προκειμένου να ωφελήσουμε την υγεία μας γενικότερα.
3.Γίνετε πιο δραστήριοι
4.Αποφύγετε το κορεσμένο λίπος
Παλιότερα, οι γιατροί πίστευαν ότι το κλειδί για την υψηλή χοληστερίνη ήταν η μείωση της κατανάλωσης των αβγών και άλλων τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη. Σήμερα, όμως, είναι προφανές ότι η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές δεν αποτελεί τον κύριο ένοχο κι αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή είναι τα κορεσμένο λίπος. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μειώσετε τις τροφές που περιέχουν κορεσμένα λίπη (τηγανητά τρόφιμα, ζωικά λίπη, επεξεργασμένες τροφές κ.ο.κ.) και να τις αντικαταστήσετε με καλά λιπαρά (που θα βρείτε π.χ. στο ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο), ενώ ταυτόχρονα να μειώσετε την κατανάλωση κρέατος και να αυξήσετε αυτή του ψαριού.
5.Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών
6.Βάλτε το ψάρι στη ζωή σας
Οι περισσότεροι το έχουν εμπεδώσει πλέον, ότι τα ψάρια και τα ιχθυέλαια περιέχουν τα ωφέλιμα για τον οργανισμό μας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (Ω3), τα οποία επιδρούν σημαντικά στη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε ψάρι 2 με 3 φορές την εβδομάδα, με έμφαση στα πιο λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο οποίος είναι πλούσιος σε Ω3. Σε περίπτωση που δεν είστε «φίλος» με τα ψάρια υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαια, που μπορείτε να πάρετε αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ενώ τα καλά αυτά λιπαρά θα τα βρείτε και στα καρύδια, το λιναρόσπορο, τα φυτικά έλαια, την κανόλα κ.λπ., αν και οι ειδικοί τονίζουν ότι το ψάρι είναι η καλύτερη πηγή τους. Αν λαμβάνετε αντιθρομβωτικά χάπια, θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τα ιχθυέλαια, τα οποία κατά τα’ άλλα θεωρούνται απόλυτα ασφαλή.
7.Πιείτε λίγο… αλκοόλ
8.Πείτε «ναι» στο πράσινο τσάι
Ακολουθήστε το παράδειγμα των Βρετανών και καθιερώστε καθημερινά ώρα για τσάι και μάλιστα πράσινο, καθώς οι ειδικοί το συνιστούν ως την υγιεινή εναλλακτική απέναντι στα αναψυκτικά. Οι έρευνες τόσο σε ανθρώπους, όσο και σε ζώα, έχουν αποδείξει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να δράσει βοηθητικά στη μείωση της LDL, με σχετική μελέτη στη Βραζιλία να αποδεικνύει ότι όσοι λάμβαναν κάψουλες με εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, σημείωσαν μείωση της LDL κατά 4.5%.
9.Φάτε αμύγδαλα και καρύδια
10.Επιλέξτε προϊόντα με στανόλες
Τα τελευταία χρόνια θα βρείτε στην αγορά διάφορα προϊόντα σε μορφή spread ή γάλακτος, τα οποία είναι ενισχυμένα με στανόλες. Πρόκειται για φυτικά συστατικά τα οποία έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερίνη και δρουν με τέτοιο τρόπο ώστε να απορροφάται όσο το δυνατόν λιγότερη από τον οργανισμό και τελικά να αποβάλλεται.
11.Κόψτε το κάπνισμα
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.