Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

Η ζέστη βλάπτει σοβαρά την εργασία

Bookmark and Share

Η μείωση της παραγωγικότητας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών είναι άλλη μια συνέπεια της
υπερθέρμανσης του πλανήτη με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωπες πολλές οικονομίες του κόσμου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.



Στη διάρκεια των τελευταία δεκαετιών, η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας και τα υψηλά ποσοστά υγρασίας και τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου έχουν μειώσει κατά 10% την ικανότητα εργασίας στα επαγγέλματα που είναι πιο εκτεθειμένα στο λεγόμενο «θερμικό στρες».



Από σήμερα μέχρι το 2050 αυτή η ικανότητα μπορεί να μειωθεί συνολικά κατά 20%, επηρεάζοντας κυρίως όσους εργάζονται στη γεωργία, σε κατασκευαστικά έργα και στις ένοπλες δυνάμεις. Υπό αυτή την έννοια, η υπερθέρμανση έχει ήδη αρχίσει να επιβαρύνει την οικονομία ορισμένων περιοχών, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο στο μέλλον. Σύμφωνα με τα μοντέλα και τους υπολογισμούς της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στη βρετανική επιθεώρηση “Nature Climate Change”, οι πιο ευάλωτες ζώνες είναι η αραβική χερσόνησος, η ινδική χερσόνησος, η νοτιοανατολική Ασία, η Βόρεια Αυστραλία και ολόκληρη η περιοχή της Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένης της κάτω κοιλάδας του Μισισιπή.



Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη βασίστηκε σε άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου και της υγρασίας κατά 5% το 2010 (σε σύγκριση με τον ετήσιο μέσο όρο της περιόδου 1860-1960). Προβλέπει επίσης άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,4-1,7 βαθμούς Κελσίου (μια μάλλον συντηρητική εκτίμηση) και της υγρασίας κατά 11% μέχρι το 2050 (σε σύγκριση με την ίδια περίοδο αναφοράς).



Οι ερευνητές αφήνουν, πάντως, μια χαραμάδα ελπίδας, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν συνυπολογίσει διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να μεταβάλουν αυτή την ανησυχητική τάση μείωσης της παραγωγικότητας, όπως για παράδειγμα διάφορα τεχνολογικά επιτεύγματα που θα διευκολύνουν τις συνθήκες εργασίας ή ενδεχόμενες διακυμάνσεις στις εκπομπές καυσαερίων, που συμβάλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αρκεί βέβαια αυτές οι διακυμάνσεις να μην έχουν ανοδική πορεία.










0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.