Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

Υψηλή χοληστερόλη: Εννέα τρόφιμα που μπορούν να τη μειώσουν

Bookmark and Share

Η ρύθμιση της χοληστερόλης είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Στην πραγματικότητα, δεν είναι η αποφυγή
συγκεκριμένων τροφίμων ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχετε τη μείωση της χοληστερόλης. Το ζήτημα είναι η αλλαγή του συνόλου της διατροφής  και ειδικότερα οι τύποι των λιπαρών κ των υδατανθράκων που καταναλώνετε- που έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στις τιμές της χοληστερόλης στο αίμα.

Ενδεικτικά, η αποφυγή κρέατος, τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων με πολλά λιπαρά, όπως το βούτυρο και το παγωτό, αλλά και η αντικατάσταση αυτών των θερμίδων με υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά (όπως αυτά που βρίσκονται στα λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια) αντί των ραφιναρισμένων υδατανθράκων όπως το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια και το ρύζι είναι ένας καλός τρόπος να ελέγξετε τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ ωστόσο προτείνουν εννέα τρόφιμα που αποτελούν καλές πηγές φυτικών ινών ή/και πολυακόρεστων λιπαρών που μπορούμε να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγοι στο πλαίσιο μια συνολικά ισορροπημένης διατροφής και τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

1. Πλιγούρι βρώμης. Αυτό το δημητριακό αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές διαλυτών ινών, μαζί με το κριθάρι. Ξεκινήστε τη μέρα σας με βρώμη, συνδυαστικά με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα για επιπλέον φυτικές ίνες.

2. Λευκά φασόλια. Αυτή η ποικιλία φασολιών βρίσκεται στη λίστα των τροφίμων με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Δοκιμάστε επίσης διαφορετικούς τύπους φασολιών, όπως τα μαύρα φασόλια, τα οποία μπορείτε να προσθέσετε σε σαλάτες και σούπες. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα έτοιμα ψημένα φασόλια, τα οποία είναι συσκευασμένα σε σάλτσες γεμάτες με πρόσθετη ζάχαρη.

3. Αβοκάντο. Η κρεμώδης, πράσινη σάρκα του αβοκάντο δεν είναι μόνο πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, αλλά περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες. Απολαύστε το φρούτο σε φέτες σε σαλάτα, σε σάλτσα ή πουρέ και απλώστε το σε μια φέτα ψωμιού ολικής αλέσεως.

4. Μελιτζάνα. Αν και για πολλούς ανθρώπους δεν θεωρείται αγαπημένο, το βαθιά μοβ λαχανικό είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών.

5. Καρότο. Τα ωμά καρότα είναι ένα νόστιμο και εύκολο σνακ που προσφέρει μια ικανοποιητική δόση αδιάλυτων ινών.

6. Αμύγδαλα. Από την κατηγορία των ξηρών καρπών, τα αμύγδαλα είναι αυτά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με τα φυστίκια να ακολουθούν στη λίστα. Τα καρύδια, από την άλλη, έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι μια καλή πηγή πολυακόρεστων, φυτικών ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

7. Ακτινίδια. Στην πραγματικότητα, τα ακτινίδια δεν χρειάζονται ξεφλούδισμα. Για να αποφύγετε, όμως, το δέρμα τους, μπορείτε να κόψετε ένα στη μέση και να βγάλετε το εσωτερικό με ένα κουτάλι για ένα εύκολο, πλούσιο σε φυτικές ίνες, γλυκό σνακ.

8. Μούρα. Επειδή αυτά τα φρούτα είναι γεμάτα με μικροσκοπικούς σπόρους, η περιεκτικότητά τους σε ίνες είναι υψηλότερη από τα περισσότερα άλλα φρούτα. Τα μαύρα μούρα και τα βατόμουρα παρέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά οι φράουλες και τα μύρτιλα είναι επίσης καλές πηγές.

9. Κουνουπίδι. Αυτό το λαχανικό όχι μόνο παρέχει φυτικές ίνες, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμεύσει ως υποκατάστατο του λευκού ρυζιού. Απλώς ψιλοκόψτε το μέχρι να μοιάζει με ρύζι και στη συνέχεια σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.