Το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. «Θεραπευτική ουσία» το χαρακτήρισαν οι αρχαίοι Έλληνες.
Αιτία, το σύνολο των ευεργετικών ιδιοτήτων του γιαουρτιού στην ανθρώπινη υγεία. Αναφορές στο γιαούρτι έχουμε από τον ιστορικό Ηρόδοτο και από τον περίφημο γιατρό του δεύτερου π.χ. αιώνα Γαληνό. Ένας από τους πιο ένθερμους καταναλωτές του ήταν ο λόγιος και φυσιοδίφης Πλίνιος που έζησε τον πρώτο μ.Χ. αιώνα.
Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς πρωτοδημιουργήθηκε. Η πιο επικρατούσα προσδιορίζει ως χώρο εμφάνισης τη Μέση Ανατολή, γύρω στη νεολιθική εποχή. Είναι πιθανό ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία: κάποιο δοχείο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί κατά τυχαίο τρόπο για αρκετές ώρες, μετατράπηκε σε γιαούρτι. Το θερμό κλίμα της περιοχής προσέφερε ένα γόνιμο περιβάλλον στους βακίλους του γιαουρτιού για να πολλαπλασιαστούν με φυσικό τρόπο.
Είναι αξιοπερίεργο, αλλά το γιαούρτι ελάχιστα ήταν γνωστό στη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική μέχρι τη δεκαετία του 1920. Το 1908 το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, σε έρευνες που έκανε πάνω στο πρόβλημα του πρώιμου γήρατος των κατοίκων της Ευρώπης, οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι η ρωμαλεότητα και η μακροβιότητα των κατοίκων της Ανατολής οφείλονταν στο γιαούρτι. Στ συνέχεια, το γιαούρτι διαδόθηκε ευρύτατα, κυρίως με το μεταναστευτικό ρεύμα προς τις χώρες της Δύσης.
Το γιαούρτι, εξαιτίας του γαλακτικού οξέος που περιέχει, έχει μια ελαφρά όξινη και ευχάριστη γεύση, ενώ συντηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι τι φρέσκο γάλα. Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γιαούρτι μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο γάλα πηκτή υφή με υπόξινη γεύση και κάνει τα λιπαρά του γάλακτος πιο εύπεπτα. Επίσης, εξουδετερώνει τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού μας συστήματος.
Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων (κυρίως ψευδάργυρο) και ασβεστίου. Είναι ευεργετικά για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου. Αποτελεί μια από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές που μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμα και με υψηλό πυρετό.
Αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, αλλά και του βλεννογόνου του στόματος όσων κάνουν μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Επιπλέον, το γιαούρτι αντικαθιστά άριστα τροφές όπως η κρέμα γάλακτος και η μαγιονέζα, που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό θερμίδων.
Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία γιαουρτιών και επιδορπίων γιαουρτιού στο εμπόριο (με φρούτα ή/ και δημητριακά, μέλι κ.λπ.) και διαφορετικά ποσοστά λίπους, κυρίως από αγελαδινό γάλα, ενώ τα γιαούρτια από πρόβειο γάλα έχουν χαμηλότερη αποδοχή, κυρίως λόγω της έντονα ξινής γεύσης τους.
Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
Βουτυρόγαλα: Πρόκειται για το υγρό που μένει, αφού το γάλα βουτυροποιηθεί. Έχει πιο έντονη γεύση και πιο παχιά υφή από το γάλα.
Κρέμα γάλακτος: Πρόκειται για ένα κρεμώδες, υπέροχο παράγωγο του γάλακτος, που δυστυχώς όμως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά(40%). Στην εκδοχή χαμηλών λιπαρών περιέχει σαφώς λιγότερα(15%).
Κουόρκ: Παρασκευάζεται συνήθως από αποβουτυρωμένο γάλα και μοιάζει με μαλακό τυρόπηγμα με ήπια και υπόξινη γεύση.
Sour cream: Για την Παρασκευή αυτής της πλούσιας σε γεύση και ελαφρά υπόξινης κρέμας, προστίθενται αβλαβή βακτήρια στην απλή κρέμα. Έχει την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά με την κρέμα- κάτι λιγότερο από 20%.
Ξινόγαλο: Είναι υποπροϊόν της παρασκευής του βουτύρου, είναι υγρό πηκτό με ευχάριστα ξινή γεύση και έχει χαμηλά λιπαρά, πίνεται δε κατά προτίμηση κρύο. Στην Ήπειρο, σερβίρεται υπέροχα σαν συνοδευτικό με διάφορες πίτες!
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.