Καταρχήν πόσοι από εσάς δεν έχετε φάει ένα καλό βραδινό και μετά να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε. Αποκλείεται. Θα νιώθετε
το στομάχι σας βαρύ σαν να έχετε καταπιεί πέτρες, θα έχετε καούρες, και το πιθανότερο είναι να ξενυχτήσετε αγκαλιά με ένα μπουκάλι σόδα. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι παίρνουν το δείπνο τους νωρίς το βράδυ και όχι κοντά στα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα να μένουν τουλάχιστον 15 ώρες (μαζί με τον ύπνο) δίχως να φάνε, είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού και τις ίδιες θερμίδες, πολύ αργότερα.
Σύμφωνα με μελέτη του Cell Metabolism όσο μακρύτερα χρονικά απέχουν το δείπνο από το πρωινό τόσο καλύτερα το κορμί και ο μεταβολισμός μας επεξεργάζεται την τροφή και το λίπος. Οι επιστήμονες επίσης τονίζουν πως καλό θα είναι το βράδυ να επιλέγουμε να φάμε τροφές που είναι ευκολοχώνευτες. Έτσι σύμφωνα με το National Institutes of Health των ΗΠΑ, τα γεύματα αργά το βράδυ μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία που παρεμβαίνει στον ύπνο.
Ένα άλλο θετικό του να τρώμε το δείπνο μας όσο πιο νωρίς μπορούμε είναι ότι δίνουμε χρόνο στο στομάχι μας να επεξεργαστεί την τροφή και αποφεύγουμε την όξινη παλινδρόμηση που συχνά μας ταλαιπωρεί εάν φάμε αργά και βαριά. Σε καμία περίπτωση δν πρέπει να πέφτουμε για ύπνο νηστικοί. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στο άλλο άκρο, διότι και αυτή η κατάσταση επιβαρύνει και εξαντλεί τον οργανισμό μας για την επόμενη μέρα.
Σε κάθε περίπτωση ας προσπαθήσουμε να γίνουμε στ θέμα του βραδινού φαγητού, “ευρωπαίοι” και να παίρνουμε το δείπνο μας κοντά στις 7 το απόγευμα. Όσο πιο αργά τρώμε τόσο περισσότερα τριγλυκερίδια παράγονται στο αίμα, αφού οι θερμίδες δεν καίγονται, κάτι που σταδιακά καθίσταται επικίνδυνο για εμφράγματα και σοβαρές καρδιαγγειακές ασθένειες.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.