Ορισμένοι θεωρούν ότι για την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής και τη διατήρηση ενός όμορφου σώματος, αρκεί η κατανάλωση ενός
συγκεκριμένου αριθμού θερμίδων. Η αλήθεια είναι όμως, πως δεν έχει σημασία μόνο το πόσο τρώμε, αλλά και η ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή τους, μέχρι αυτές να φτάσουν στο τραπέζι μας.
Ποπ κορν
Τις περισσότερες περιπτώσεις, το ποπ κορν που αγοράζετε απ’ έξω, έχει τεράστιες ποσότητες από λάδι, το 90% από το οποίο είναι κορεσμένο λίπος (αυτό είναι το είδος του λίπους που πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε δραστικά στη διατροφή σας). Επιπλέον, οι σακούλες του ποπ κορν που αγοράζουμε συνήθως στο cinema, είναι μεγάλου μεγέθους και μπορεί να έχουν μέχρι και 20 φλιτζάνια από λιπαρό ποπ κορν, που θα σας «φορτώσει» με περίπου 1.200 θερμίδες και 60 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Αυτό είναι το θερμιδικό ισοδύναμο τριών μεγάλων χάμπουργκερ και το ισοδύναμο κορεσμένου λίπους ενός μεγάλου κομματιού βουτύρου.
Έτσι λοιπόν, αν και το ποπ κορν μπορεί να είναι εξαιρετικά θρεπτικό, όταν του προστίθεται βούτυρο και ζάχαρη, χάνει το υγιεινό του προφίλ και μετατρέπεται σε μια τροφή πλούσια σε θερμίδες και λιπαρά.
Επεξεργασμένο κρέας
Προσπαθήστε να αποφεύγετε λουκάνικα και σαλάμια, αλλά και άλλα κρέατα και αλλαντικά με πολλά λιπαρά και αλάτι.
Ανθρακούχα αναψυκτικά
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει άμεσα την κατανάλωση ανθρακούχων αναψυκτικών με την εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, κατάθλιψης και παχυσαρκίας. Και φυσικά δεν αποτελούν εξαίρεση όσα είναι τύπου "light".
Όλες οι θερμίδες στα ανθρακούχα ποτά προέρχονται από ζάχαρη ή από υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού –γι’ αυτό και τα αποκαλούν και «υγρή καραμέλα». Στην πραγματικότητα, αυτές οι κενές, υγρές θερμίδες, είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την παχυσαρκία που φαίνεται πως αυξάνεται. Επίσης, τα ανθρακούχα ποτά βλάπτουν τα δόντια και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί και να αποδυναμώνουν τα οστά. Αντί λοιπόν να πίνετε αναψυκτικά για να ξεδιψάσετε, προτιμήστε τους χυμούς ή απλά νερό.
Πατατάκια και τηγανιτές πατάτες
Πλήρες γάλα και γάλα που παράγεται με τεχνητές ορμόνες
Το πλήρες γάλα έχει κορεσμένο λίπος, το είδος του λίπους που αυξάνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, προάγει τη φλεγμονή και μπορεί να συμβάλει στο φράξιμο των αρτηριών. Εξαιτίας του λίπους του, έχει επίσης περισσότερες θερμίδες από ό,τι το γάλα με λιγότερα λιπαρά και είναι πιο… επιβαρυντικό για τη σιλουέτα μας. Το άπαχο και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, ελαχιστοποιεί τη «βλάβη» που μπορεί να προκαλέσει το πλήρες, ενώ παράλληλα παρέχει όλα του τα οφέλη (πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη D και κάλιο).
Επίσης, ορισμένοι αγρότες δίνουν στα ζώα τους τεχνητές ορμόνες για να παράγουν περισσότερο γάλα –γεγονός που μπορεί να βλάψει την υγεία μας. Αυτές οι ορμόνες οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά μιας άλλης ορμόνης, που πιστεύεται ότι αυξάνει τις περιπτώσεις καρκίνου στον άνθρωπο. Προτιμήστε το βιολογικό γάλα ή αυτό που έχει την ένδειξη χωρίς τεχνητές ορμόνες».
Mαργαρίνη
Ντόνατς
Με γλάσο ή με γέμιση, σοκολατένιο ή με κρέμα, ακόμη και σκέτο, το ντόνατ, αν και νόστιμο, είναι βλαβερό για την υγεία μας. Και δεν είναι μόνο το ραφιναρισμένο αλεύρι, η επεξεργασμένη ζάχαρη και στη συνέχεια το τηγάνισμα σε κακής ποιότητας λάδι. Τα ντόνατς διαταράσσουν επίσης την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα και μας κάνουν να τρώμε περισσότερα από ένα.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.