Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί χάνουμε τα μαλλιά μας;

Bookmark and Share

Σύμβολο ομορφιάς για τις γυναίκες και ανδρείας για τους άνδρες από την αρχαιότητα έως σήμερα τα μαλλιά αποτελούν
σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει την εμφάνιση κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό και η απώλειά τους δημιουργεί έντονα ψυχικά προβλήματα σε κάθε ηλικίας άτομα.





Γιατί χάνουμε τα μαλλιά μας;

Η αραίωση των μαλλιών αρχίζει μετά τα 20-25 χρόνια και εξελίσσεται σταδιακά. Γίνεται, όμως, πιο έντονη κοντά στην κλιμακτήριο. Η συνηθέστερη μορφή αλωπεκίας είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, γνωστή και ως φαλάκρα. Προσβάλλει το 60% των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω και το 35% των γυναικών μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Τι προκαλεί την απώλεια των μαλλιών;

Οι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση της φαλάκρας είναι τα ανδρογόνα και η κληρονομικότητα. Μάλιστα, στην ηλικία των 50 χρόνων οι άντρες που έχουν την προδιάθεση, μπορεί να φτάσουν σε σημείο πλήρους αλωπεκίας (φαλάκρας). Οι γυναίκες πάλι προστατεύονται από τα οιστρογόνα τους. Μπορεί όμως να έχουν μια αραίωση, που συχνά αποδεικνύεται πολύ σημαντική.

Πώς αντιμετωπίζεται η αλωπεκία;

Τα τελευταία χρόνια μεγάλες ελπίδες έχουν εναποτεθεί στη χρησιμοποίηση της δραστικής ουσίας φιναστερίδη (επιστημονικά προσδιορίζεται ως αναστολείς της 5α-αναγώγασης). Πρόκειται για χάπι που χορηγείται καθημερινά και, στην ουσία, μπλοκάρει το ένζυμο που ενώνεται με την τεστοστερόνη και, κατά συνέπεια, ελαττώνει την παραγωγή διυδροτεστοστερόνης που ευθύνεται για τη φαλάκρα. Έτσι, η τριχόπτωση μειώνεται και η διάμετρος των τριχών σταδιακά αυξάνεται (οι τρίχες γίνονται πιο χοντρές). Οι παρενέργειες, αν και σπάνιες, περιλαμβάνουν προβλήματα στύσης, μείωση της ερωτικής επιθυμίας και της ποσότητας σπέρματος κατά την εκσπερμάτιση. Ωστόσο είναι αναστρέψιμες με τη διακοπή του φαρμάκου.

Μπορεί να εφαρμοστεί επίσης τοπικά θεραπεία (λοσιόν) στους άνδρες βασισμένη στη δραστική ουσία μινοξιδίλη η οποία καταπολεμά το αδυνάτισμα του θύλακα της τρίχας, μειώνει την τριχόπτωση και βοηθά στο να διατηρηθεί η ανάπτυξη των μαλλιών που ήδη υπάρχουν. Η χορήγηση επίσης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και βασικών αμινοξέων δρα επικουρικά σε αρκετές περιπτώσεις.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.