Η ψυχική και η σωματική υγεία είναι στενά συνδεδεμένες, υπογραμμίζουν οι ειδικοί, γι΄ αυτό και επιμένουν στο γεγονός πως
είναι αναγκαία η ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πρόληψη και τη φροντίδα τν ασθενών.
«Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα και διατρέχουν διπλάσιο έως τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με ψυχικά υγιή άτομα της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου στον γενικό πληθυσμό. Παράλληλα, παρουσιάζουν δύο έως κ τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη και άλλες παθήσεις», υπογράμμισε κατά την επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ολιστική Προσέγγιση και Κοινωνικές Προεκτάσεις των Ψυχικών- Σωματικών Νόσων», η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μένη Μαλλιώρη.
Συμβαίνει ωστόσο κ το αντίστροφο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη Τύπου που συνδιοργάνωσαν το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και η Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι χαρακτηριστικό πως όσοι έχουν διαγνωστεί με καρκίνο συχνά παρουσιάζουν κατά το πρώτο έτος αυτοκτονικές τάσεις.
Σημαντικό όμως είναι και τ πρόβλημα του κοινωνικού αποκλεισμού που βιώνουν όσοι πάσχουν από ψυχικά νοσήματα: «Το κοινωνικό στίγμα αποτελεί τον βασικό λόγο που αποτρέπει τον σύγχρονο άνθρωπο από το να αναζητήσει θεραπεία», τόνισε απ την πλευρά της η κ. Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής και επιστημονικά υπεύθυνη Προγράμματος «αντι-στίγμα» του ΕΠΙΨΥ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.