Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

Η χαρά περνάει από το... στομάχι

Bookmark and Share

ισχυρή σύνδεση μεταξύ των διατροφικών μας συνηθειών και της πιθανότητας να αναπτύξουμε
κατάθλιψη εντόπισαν οι επιστήμονες. Το φαινόμενο της τροφό-κατάθλιψης όπως το ονομάζουν μελετάται...


τα τελευταία 5 χρόνια.





Η πρόσφατη έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Λας Πάλμας και του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και μελέτησε για 6 μήνες 9.000 άτομα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Η έρευνά τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Public Health Nutrition κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν πρόχειρο φαγητό, τηγανητά και συσκευασμένα γλυκά, όπως κρουασάν, κέικ, ντόνατς κτλ έχουν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Σε άλλη μια μελέτη που διήρκεσε 5 χρόνια και δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Psychiatry, οι ερευνητές μελέτησαν ένα δείγμα 3.500 ανδρών και γυναικών που απολάμβανε μια διατροφή πλούσια σε προϊόντα κρέατος, γλυκίσματα, τηγανητά, σοκολάτες και λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα .

Το αποτέλεσμα; Το δείγμα είχε κατά 58% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει κατάθλιψη από ότι άνθρωποι που τρέφονται κυρίως με φρούτα, λαχανικά και ψάρια.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η κατάθλιψη αντιπροσωπεύει μια «δήλωση» του οργανισμού, ότι δηλαδή υποφέρει από μια γενικευμένη μόλυνση» δηλώνει ο γιατρός Andrew Weil.

Αντίστοιχα είναι και τα ευρήματα μιας παλιότερης μελέτης του 2010 στην οποία οι ερευνητές είχαν εντοπίσει έναν απευθείας συσχετισμό μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων με την κατάθλιψη και το άγχος.

Η συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Psychiatry, σύμφωνα με το cosmedic, είχε εστιάσει σε σνακ, ευρείας χρήσης γλυκαντικές ουσίες, προϊόντα κρέατος.

Ένας υγιής τρόπος για να φερόμαστε στο σώμα μας είναι να φροντίζουμε να καταναλώνουμε φυσικά και οργανικά προϊόντα, τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B και Ω3 λιπαρά και φυσικά φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο.

Μια ισορροπημένη διατροφή λοιπόν μπορεί να νικήσει κατά κράτος σύμφωνα με τους επιστήμονες, έναν τουλάχιστον από τους παράγοντες που μας οδηγούν σε κατάθλιψη.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.