Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Κορονοϊός: Πώς πρεπει να καθαρίζουμε το κινητό μας

Bookmark and Share

Υπάρχουν πολλές συμβουλές σχετικά με το πλύσιμο των χεριών για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του κορονοϊού.Τί γίνεται όμως με τα κινητά μας τηλέφωνα, τα τάμπλετ και κάθε μορφής
ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε και πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε τον υπολογιστή σας, το λάπτοπ, το πληκτρολόγιο η ακόμα και το ποντίκι σας;

Μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Hospital Infection, αναφέρει πως ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει σε μία σκληρή επιφάνεια μέχρι και εννέα ημέρες. Αν αναλογιστεί κανείς πως τα κινητά μας τηλέφωνα κουβαλούν δέκα φορές περισσότερα βακτήρια από ότι το καπάκι της τουαλέτας, μάλλον ήρθε η ώρα να δούμε όλοι πιο σοβαρά, την απολύμανσή τους.

Οπως εξηγεί και ο καθηγητής Γουίλιαμ Κίβιλ, του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, «θα μπορούσατε να πλένετε τα χέρια σας συνέχεια, αλλά από την στιγμή που αγγίζεται την οθόνη του κινητού σας και μετά το πρόσωπο σας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για να μολυνθείτε.

Το πρόβλημα που υπάρχει, είναι, πως τα προϊόντα καθαρισμού και απολύμανσης που χρησιμοποιούμε για τις επιφάνειες μπορούν να καταστρέψουν τις οθόνες των κινητών τηλεφώνων μας.

Τόσο η Apple, όσο και η Samsung, προτείνουν την απενεργοποίηση του κινητού. Στην συνέχεια με ένα απαλό πανί, σαν αυτό που καθαρίζουμε τους φακούς των γυαλιών μας και ελάχιστα νωπό, καθαρίζουμε την οθόνη. Πρέπει όμως να προσέξουμε ούτως ώστε οποιαδήποτε μορφής υγρασία να μην περάσει στις θύρες των κινητών.

Παράλληλα πρέπει να καθαρίζουμε το κινητό, στο σύνολο του. Οχι μόνο την οθόνη.

Επίσης θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια τακτικά και με τον σωστό τρόπο, ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το κινητό την ώρα που τρώμε.

Η συστηματική απολύμανση των υπολογιστών μας είναι κάτι που πρέπει επίσης να κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, με τα ειδικά καθαριστικά που υπάρχουν στο εμπόριο, καθώς όπως λέει η δρ. Τζένα Ματσόκι, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, «Μπορεί ο ιός να μεταφέρεται μέσα από τον βήχα ή το φτάρνισμα, όμως οι οθόνες αφής, συμβάλλουν τα μέγιστα στην εξάπλωση του».




<Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.
Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.>






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.