Μέχρι και 100 δισεκατομμύρια πλανήτες σαν τη Γη μπορεί να υπάρχουν στον γαλαξία μας, σύμφωνα με
νέες εκτιμήσεις αστροφυσικών.
Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει 860 πλανήτες που περιφέρονται γύρω από κάποιο αστέρι ή από ένα σύστημα διπλών αστεριών και οι οποίοι βρίσκονται πολύ πιο μακριά από το ηλιακό μας σύστημα.
Ο αριθμός των εξωπλανητών, όπως λέγονται, αυξάνεται συνεχώς και μόνο το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA έχει εντοπίσει 110. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αρκετά μεγαλύτεροι από τη Γη.
Ο εντοπισμός πλανητών δεν είναι εύκολη υπόθεση γιατί το μέγεθός τους είναι μικροσκοπικό συγκριτικά με εκείνο του ήλιου γύρω από τον οποίο περιφέρονται.
Επίσης, πολλοί από τους εξωπλανήτες που ανακαλύφθηκαν βρίσκονται τόσο κοντά στη μητρικό τους άστρο ώστε εξαιτίας της θερμότητας που δέχονται είναι αδύνατο να φιλοξενούν κάποια μορφή ζωής.
Αστροφυσικοί από το πανεπιστήμιο του Όκλαντ ισχυρίζονται ότι με μία καινούργια συνδυαστική τεχνική ανίχνευσης, θα καταστεί εφικτό στο άμεσο μέλλον να εντοπιστούν μέσα στο γαλαξία μας, πλανήτες με μάζα αντίστοιχης με της Γης που να βρίσκονται μάλιστα σε ιδανική απόσταση από τον ήλιο τους.
Ο γαλαξίας μας άλλωστε, όπως λένε, φιλοξενεί περί τα 300 δισεκατομμύρια ήλιους. Ο δρ. Φιλ Γιοκ, λέει πως ο συνδυασμός δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler που ανιχνεύει τους ουρανούς για νέους πλανήτες και της επίγειας τεχνικής των βαρυτικών φακών, θα οδηγήσει στον εντοπισμό εξωπλανητών που βρίσκονται ακόμη και σε απόσταση δύο φορές μεγαλύτερη από την απόσταση Γης - Ηλίου.
Η τεχνική των βαρυτικών φακών στηρίζεται στη χρήση ρομποτικών τηλεσκοπίων που ανιχνεύουν μικροσκοπικές αποκλίσεις του φωτός των αστεριών εξαιτίας των πλανητών που περιφέρονται γύρω τους.
«Εκτιμούμε ότι ο αριθμός των πλανητών σαν τη Γη πρέπει να κυμαίνεται στα 100 δισεκατομμύρια», λέει ο Γιοκ και προσθέτει ότι «θα απαιτηθεί πάρα πολύς καιρός για να επιβεβαιωθεί και στην πράξη αυτός ο αριθμός».
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.