Καλύτερη μνήμη, ταχύτητα σκέψης και ευφυΐα, μπορούν να γίνουν… δικά σας, αν συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα όπως
τα μούρα, τα αυγά, ακόμη και η σοκολάτα. Αφήστε τις φυσικές ενώσεις που υπάρχουν σε νόστιμα τρόφιμα, να δράσουν υπέρ της υγείας του εγκεφάλου σας, να καταπολεμήσουν
τις καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες και τα φυτοφάρμακα, να προάγουν την υγεία των νευροδιαβιβαστών και να καταπολεμήσουν την κατάθλιψη.
Και να θυμάστε, όταν πρόκειται για την επιλογή αυτών των τροφίμων, προτιμήστε τα οργανικά. Πολλά φυτοφάρμακα είναι νευροτοξικά και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν το IQ στα παιδιά.
Μούρα
Τα μούρα είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο, για διάφορους λόγους. Τα σμέουρα και τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυάνη, μια φυτοχημική ουσία που προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη μνήμη. Η ένωση φισετίνη στις φράουλες, ενισχύουν επίσης τη μνήμη. Μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περίπου ενός φλιτζανιού βατόμουρα την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη μνήμη σε μόλις λίγους μήνες.
Μήλα
Μαύρη σοκολάτα
Η φλαβονόλη είναι μια αντιοξειδωτική ουσία στη μαύρη σοκολάτα, που συμβάλλει στην τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος, προωθώντας την καλύτερη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Θα μπορούσε μάλιστα να βελτιώσει ακόμη και τις δεξιότητές σας στα… μαθηματικά. Σε μια μελέτη του 2009, βρέθηκε ότι εκείνοι που έπιναν κακάο, πλούσιο σε φλαβονόλη, έκαναν υπολογισμούς πιο γρήγορα και ήταν λιγότερο πιθανό να αισθάνονται κουρασμένοι ή διανοητικά εξαντλημένοι.
Σπόροι κολοκύθας
Πιπέρι καγιέν
Οι καυτερές πιπεριές είναι γεμάτες καψαϊκίνη, μια ένωση, διάσημη για τη χρήση της ως φυσικός «μαχητής» του λίπους και παυσίπονο. Όμως κι ο εγκέφαλός μας μπορεί να επωφεληθεί από αυτή την… καυτερή ένωση. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει υποδοχείς για την καψαϊκίνη, που απελευθερώνουν ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν το άγχος, καθιστώντας ευκολότερη τη συγκέντρωσή μας.
Λαρδί
Λαχανάκια Βρυξελλών
Ορίστε ένας καλός λόγος για να τρώτε λαχανάκια Βρυξελλών: Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι αυτό το λαχανικό είναι γεμάτο με μόρια που μετατρέπονται από το σώμα μας σε διινδολυμεθάνιο, ένα συστατικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία των νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των καρκινογόνων ελευθέρων ριζών.
Παντζάρια
Σαρδέλα
Ο εγκέφαλος έχει ανάγκη τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα πολυακόρεστα λίπη βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από την επιταχυνόμενη γήρανση και την απώλεια μνήμης, ενώ κρατούν μακριά την κατάθλιψη και την κακή διάθεση. Οι σαρδέλες έχουν 10 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά από τον τόνο και έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά σε επιβλαβείς ρύπους όπως ο υδράργυρος. Επιπλέον, το μικρό αυτό ψάρι έχει την σημαντική για τα οστά, βιταμίνη D και ασβέστιο.
Αυγά
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.