Κυριακή, 13 Ιουνίου 2021

Τι να προσέξετε στις τηγανιτές πατάτες για να είναι υγιεινές

Bookmark and Share

Οι τηγανιτές πατάτες αποτελούν μια αγαπημένη γεύση για πολλούς. Σίγουρα δεν είναι η πρώτη σύσταση από τους διαιτολόγους, αλλά αν θέλετε να τις φτιάξετε καλό θα είναι
να προσέξετε το πώς τις φτιάχνετε.

Αυτό οφείλεται στο ότι εκτός απ τις θερμίδες που έχουν, η επεξεργασία σε υψηλές θερμοκρασίες έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δύο συστατικών, που δεν τα θέλουμε :

1. Trans λιπαρών, που σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα.

2. Ακρυλαμίδιο. Το ακρυλαμίδιο είναι μια ουσία, η οποία παράγεται όταν κάποια τρόφιμα μαγειρευτούν σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. τηγάνισμα). Πρόκειται γι μία νευροτοξική και πιθανώς καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο. Σχηματίζεται κατά την αντίδραση ενός αμινοξέος της ασπραγινίνης με σάκχαρα όπως η φρουκτόζη και η γλυκόζη σε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 120 βαθμών C. Τόσο η ασπαραγινίνη όσο και τα συγκεκριμένα σάκχαρα αποτελούν φυσικά συστατικά που βρίσκουμε σε τρόφιμα όπως η πατάτα. Κατά συνέπεια, η πατάτα που τηγανίζεται έχει υψηλές πιθανότητες να αναπτύξει ακρυλαμίδιο. Το ερώτημα ωστόσο που τίθεται είναι τι πρέπει να κάνει κανείς γι να μειώσει την ποσότητα trans και ακρυλαμιδίου στις τηγανιτές πατάτες.

Προς αυτήν την κατεύθυνση σας δίνουμε κάποιες απλές και χρήσιμες συμβουλές:

1. Τηγανίζετε πάντα με ελαιόλαδο

2. Μην τηγανίζετε στο ίδιο λάδι γι πάνω από 2 – 3 φορές.

3. Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες ψύξης μπορεί να αυξήσουν την περιεκτικότητα της πατάτας σε σάκχαρα, με αποτέλεσμα περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ακρυλαμιδίου κατά το τηγάνισμα.

4. Όταν κόβετε τις πατάτες, πριν τις τηγανίσετε βάλτε τες σε κρύο νερό για 30 λεπτά

5. Μην αφήνεται να σκουρύνουν οι πατάτες. Μόλις αποκτήσουν ένα χρυσαφένιο χρώμα βγάλτε τες από τηγάνι ή τη φριτέζα.

6. Μην τρώτε τις πατάτες ή τα κομμάτια της τηγανιτής πατάτας που είναι πολύ σκούρα.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

- Προσπαθήστε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες!
- Μη προσβάλλετε τη Σελίδα με άσχετα για το περιεχόμενο σχόλια!
- Τα ανώνυμα σχόλια όπως "Πολύ καλό, Υπέροχο..." κλπ. ενδέχεται να μην ανέβουν για ευνόητους λόγους.